Jelentkezz keresztféléves képzéseinkre

2020. Hírek Tanulmányi

TÁJÉKOZTATÓ A 2020/2021. TANÉV KERESZTFÉLÉVES SZAKMAI OKTATÁSÁRÓL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZAT
Rehabilitációs terapeuta

Az egészségügy ágazat 2 éves képzése, amely technikusi szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Gyógymasszőr vagy Fizioterápiás asszisztens.
Gyógymasszőr orvosi diagnózis alapján különböző, meghatározott típusú masszázst végez és felhasználja a gyógyvizek kedvező hatásait.

 

A szakképesítés keretében ellátható legjellemzőbb tevékenységek:
A gyógymasszőr a masszázst egészséges embereken frissítő, wellness célzattal alkalmazza. Részt vesz a betegek rehabilitálásának folyamatában szakorvos utasítására és felügyelete mellett, diagnózis alapján rendszerint egyéb fizioterápiás (elektroterápia, hydro-balneoterápia, ergoterápia, gyógytorna) eljárások mellett kúraszerűen kombinálva végzi tevékenységét. Betegségspecifikus gyógymasszázst, reflexzóna masszázst (szegment, kötőszöveti, periostealis), ízületi passzív mozgatást, nyirokmasszázst végez. Rehabilitációs team tagjaként együttműködik az orvossal, a gyógytornásszal, a fizioterápiás asszisztenssel a betegek (páciensek) gyógyulása, rehabilitációja érdekében. Gyógyfürdőkben, szállodákban, wellness és fitness központokban svédmasszázst, frissítő aromaterápiás masszázst, wellness masszázsokat, gyógymasszázst és fizioterápiás kezeléseket végez.

A Rehabilitációs terapeuta az egészségügyi team ellátó tagja, részt vesz a közvetlen betegellátásban, de akár önálló vállalkozás keretén belül is tevékenykedhet.

Alkalmassági követelmények:

  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.
  • Pályaalkalmassági megfelelés:
    • Minden tanulást akadályozó, befolyásoló, nehezítő tényezőktől való mentesség. A szakma elsajátításának feltétele, kellően rövid, ápolt körmök (a köröm nem érhet túl az ujjbegyeken), körömlakk és műköröm használata nem megengedett!
    • Kizáró feltételek: A fizikai és szellemi (mentális, pszichés) teljesítő képességet, az érzékszervek működését (látás, hallás), a kommunikációt korlátozó megbetegedések, allergia-, epilepszia, kéz idült bőrbetegségei, színlátási zavar.

 

SZOCIÁLIS ÁGAZAT

Az ágazat a gyermekjóléti alapellátáshoz – beleértve a bölcsődei ellátást is –, a gyermekvédelmi szakellátáshoz, a javítóintézeti ellátáshoz és a szociális ellátáshoz tartozó szolgáltatásokat foglalja magába.

A képzések a társadalomismereti, pedagógiai, pszichológiai, egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi ismeretekre épülnek. Az ismeretek elsajátítása lehetővé teszi a három év alatti gyermekek testi és pszichés szükségleteinek kielégítését, nevelését, fejlődésének támogatását. 

 

Kisgyermekgondozó-, nevelő

A szociális ágazat 2 éves képzése, amely technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A Kisgyermekgondozó-, nevelő feladata elsősorban a gyermekek napközbeni ellátási formáiban (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, alternatív napközbeni ellátás, napközbeni gyermekfelügyelet) és egyéb gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen a 0-3 éves korú gyermekek nevelése, gondozása.

 

A szakképesítés keretében ellátható legjellemzőbb tevékenységek:

A kisgyermekgondozó, -nevelő a 0-3 éves korú gyermekek nevelését – gondozását az erre a korosztályra szakosodott gyermekintézményekben önállóan végzi. Nevelő-gondozó munkáját a Bölcsődei nevelés-gondozás országos alapprogramjára és az intézménye Szakmai Programjára alapozza. Felelősséget vállal a rábízott kisgyermekekért, a nevelés folyamatában hozott döntéseiért és nevelői tevékenységének következményeiért. A nevelésben partnerként támogatja a szülőt. Empátiával képes fordulni a gyermekekhez és családjaikhoz, szakmai felkészültsége alapján, kongruensen tudja a családok felé közvetíteni a szakmai ismereteit. Egészséges életmódra nevel. Fejleszti a társas kompetenciákat, csoportnormákat. A kisgyermek igényeihez igazodó közös tevékenység során élményeket, viselkedési és helyzetmegoldási mintákat nyújt, az önálló próbálkozást és a kreativitást támogatja. Fejlődési és magatartászavarok észlelése esetén bevonja a megfelelő szakembereket. A gyermek fejlődésének rögzítésére digitálisan, esetenként manuálisan dokumentációt vezet.


Alkalmassági követelmények:

  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.
  • Pályaalkalmassági megfelelés: szükséges.

 

KÉPZÉSEINK INGYENESEK!

 

A jelentkezési lap letöltése.